Αναλυτικό πρόγραμμα : σχεδιασμός, αξιολόγηση, αναμόρφωση - Βρεττός, Ιωάννης Ε. (Ελληνικά Γράμματα, 1997)
Το "Αναλυτικό Πρόγραμμα" αποτελεί την "αχίλλεια πτέρνα" οποιασδήποτε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει συνείδηση και στη χώρα μας αυτή η πραγματικότητα, όπως αποδεικνύεται όχι μόνον από τις έντονες συζητήσεις αλλά και από τις προσπάθειες για αναμόρφωση τόσο των Αναλυτικών Προγραμμάτων όσο και των σχολικών εγχειριδίων. Μόλις πριν από δύο περίπου δεκαετίες "έφτασε" και στην Ελλάδα η σχετική προβληματική, όταν ίσως σε άλλες χώρες η συζήτηση οδηγούνταν σε αδιέξοδο και υποχωρούσε η αρχική ευφορία που πήγαζε από τις υποσχέσεις του Αναλυτικού Προγράμματος. [. . .] Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να εκθέσει τα μέχρι τώρα προβλήματα, τα οποία ανέκυψαν διεθνώς και εντοπίστηκαν κατά τις σχετικές συζητήσεις, να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στα οποία αυτές κατέληξαν και ακόμα να οροθετήσει ή τουλάχιστον να σκιαγραφήσει την προοπτική.