Τα μοιρολόγια της Αιανής - Κοντός, Γρηγόρης Αθ.; Κοντός, Γρηγόρης Αθ. (Κυριακίδη, 2016)
Τα "Μοιρολόγια της Αιανής" αποτελούν το προϊόν μιας πολύχρονης σχέσης με τη σκέψη και τη δράση των λαϊκών γυναικών της Αιανής. Μπορεί, βέβαια,τα μοιρολόγια να εξυπηρετούσαν πρακτικούς σκοπούς, αλλά, αν κανείς ψάξει τον σκληρό πυρήνα της λαϊκής στιχουργίας τους, θα αντιληφθεί τον εκπληκτικό λόγο και τον παρηγορητικό-θυμοσοφικό χαρακτήρα τους. Πράγματι, τα περισσότερα μοιρολόγια μας, συνθεμένα προφανώς σε ακραίες ανθρώπινες στιγμές, όπως ο θάνατος, συγκλονίζουν με την υψηλή ποιητικότητα και τη λυρική τους δύναμη. Κι ενώ πολλοί συνδέουν συνειρμικά τα μοιρολόγια με τη θλίψη και την απώλεια (θάνατος), μπορώ να πω ότι, ίσα-ίσα, τα μοιρολόγια καταφάσκουν στη ζωή και επινεύουν στη χαρά της εδώ ζωής, την οποία αντιδιαστέλλουν με τον θάνατο και την ανεπίστρεπτη αποδημία.