Το Βίτσι ως γεωπολιτικός και ιστορικός χώρος : οι ίντριγκες της βουλγαρικής ΟΧΡΑΝΑ, της τιτικής ΟΖΝΑ και το "Μακεδονικό Ζήτημα" : ιστορία, γεγονότα, μνήμες, εκτιμήσεις - Παπαϊωάννου, Αχιλλέας Ι., 1918-2014 (Μπίμπης, 2007)
Είναι η θρυλική κορυφή Βίτσι όπου διαδραματίσθηκαν σοβαρές, σκληρές, πείσμονες και αιματηρές μάχες κατά τη περίοδο της Εθνικής Αντίστασης (1941-44) ανάμεσα στους αντάρτες του ΕΛΑΣ και το γερμανικό στρατό κατοχής. Κατά την περίοδο του Εμφύλιου (1946-49) για τους αντάρτες του ΔΣΕ υπήρξε το σοβαρότερο στρατηγικό σημείο της ύπαρξής τους στο χώρο αυτό.