Το μαύρο μονοπάτι - Larsson, Asa, 1966- (Αστυνομικό / Μεταίχμιο, 2014)
Μια ιστορία γεμάτη απειλές, ελπίδα, λαχτάρα - μα και σκοτάδι, πέρα από κάθε φαντασία. Η νεκρή γυναίκα βρέθηκε σε μια παγωμένη λίμνη, με το σώμα σημαδεμένο από τις αποδείξεις του βασανισμού της. Αμέσως, η επιθεωρήτρια Άννα-Μαρία Μέλα συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται βοήθεια. Κι αυτό επειδή η νεκρή γυναίκα -που κάτω από την αθλητική της φόρμα φορούσε μαύρα δαντελένια εσώρουχα- ήταν βασικό στέλεχος σε μια εταιρεία εξόρυξης μεταλλευμάτων, τα πλοκάμια της οποίας απλώνονται σε ολόκληρη την υφήλιο.Η Άννα-Μαρία χρειάζεται κάποιον με νομικές γνώσεις να της εξηγήσει ορισμένα πράγματα, και ξέρει ακριβώς το κατάλληλο άτομο. Η δικηγόρος Ρεμπέκα Μάρτινσον θέλει απεγνωσμένα να επιστρέψει στη δουλειά, να νιώσει και πάλι ζωντανή έπειτα από μια υπόθεση που λίγο έλειψε να της κοστίσει τη ζωή. Σύντομα η Ρεμπέκα θα αρχίσει να ερευνά εξονυχιστικά τις υποθέσεις του αφεντικού της νεκρής γυναίκας, του ιδρυτή της Κάλις Μεταλλευτική, του οποίου η σχέση με την πολυτιμότερη υπάλληλό του ήταν εξίσου περίπλοκη όσο και δυσοίωνη. Αυτό, όμως, που η Άννα-Μαρία και η Ρεμπέκα πρόκειται να ξεσκεπάσουν είναι μια ιστορία σοκαριστική και θλιβερή... για την εμμονή ενός άντρα, τον μοναχικό θάνατο μιας γυναίκας, και την αδίστακτη, ψυχρή καρδιά ενός δολοφόνου. ΚΡΙΤΙΚΕΣ "Τα βιβλία της Larsson είναι μικρά αριστουργήματα." Die Zeit "Γλώσσα κρυστάλλινη, χαρακτήρες ολοζώντανοι και καθηλωτική ατμόσφαιρα είναι τα συστατικά του νέου μυθιστορήματος της Asa Larsson." Frankfurter Neue Presse "Δεν το αφήνεις από τα χέρια σου." Für Sie "Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της σειράς είναι η διεισδυτική και συμπονετική διερεύνηση των δαιμόνων που κατατρύχουν την κεντρική ηρωίδα της τη Ρεμπέκα." Mail on Sunday "Η Larsson ξεχωρίζει από τη νεότερη γενιά σκανδιναβών συγγραφέων. Μη χάσετε βιβλίο της!" Independent "Χάρη στο αποστασιοποιημένο στιλ της, η Larsson καταφέρνει να κάνει την περιήγησή της στα παγωμένα βάθη της ανθρώπινης ψυχής ακόμα πιο ανατριχιαστική." Telegraph