Παγωμένος άγγελος - Bjork, Samuel (Διόπτρα, 2015)
Σαν βγαλμένο από τον πιο ανατριχιαστικό εφιάλτη, το εξάχρονο κορίτσι κρεμόταν από το κλαδί του δέντρου, με ένα παιδικό σχοινάκι περασμένο σφιχτά στο λαιμό του και μια σχολική σάκα γεμάτη βιβλία στην πλάτη. Πιο πέρα στο δάσος, μια φανατική αίρεση χτίζει ένα απομονωμένο συγκρότημα κατοικιών, τυλιγμένη στη σιωπή της και ετοιμάζοντας τις δικές της θυσίες... Η Νορβηγία συνταράσσεται, και η ειδική ερευνητική ομάδα του Τμήματος Ανθρωποκτονιών στο Όσλο επαναλειτουργεί εσπευσμένα, με τον αστυνομικό ερευνητή Χόλγκερ Μουνκ στο πηδάλιο. Ο Μουνκ πρέπει να πείσει την καλύτερη ερευνήτριά του -την υπερταλαντούχα αλλά και καταθλιπτική Μία Κρούγκερ- να επιστρέψει από το μικροσκοπικό νησί όπου έχει αποσυρθεί και να ενταχθεί ξανά στην ομάδα. Και είναι ακριβώς η Μία που, επιστρέφοντας γι' αυτή την τελευταία φορά, θα ανακαλύψει τον αριθμό 1 που κάποιος χάραξε πάνω στο νύχι του άτυχου κοριτσιού - ο σαδιστής, εκδικητικός, άρρωστος δολοφόνος από το παρελθόν δεν έχει σκοπό να σταματήσει εδώ: θα υπάρξουν και άλλα θύματα. Και τίποτε δεν φαίνεται ικανό να τον σταματήσει. Η Μία αρχίζει να υποψιάζεται ότι τα τρομακτικά συμβάντα του παρόντος ίσως έχουν κάποια σχέση με την ανικανότητα της αστυνομίας να επιλύσει μια υπόθεση που τους είχε απασχολήσει έξι χρόνια πριν: ένα βρέφος είχε απαχθεί από μία μαιευτική κλινική και δεν βρέθηκε ποτέ. Άραγε να ζούσε ακόμη; Ή να ήταν νεκρό; Τι σχέση μπορεί να είχε ο απαγωγέας με το δολοφόνο; Και, τέλος, πώς συνδέονται όλα αυτά με τον προϊστάμενο και φίλο της Χόλγκερ Μουνκ, που η εγγονή του είναι επίσης έξι ετών; Ο "Παγωμένος άγγελος", πρώτο βιβλίο της σειράς με πρωταγωνιστές τους Χόλγκερ Μουνκ και Μία Κρούγκερ, είναι ένα τρομακτικό αστυνομικό θρίλερ που σοκάρει τον αναγνώστη, κρατώντας τον σε αγωνία μέχρι και την τελευταία του σελίδα. Η πλοκή κινείται αβίαστα ανάμεσα στα πολλαπλά νήματά της, η γραφή είναι ρέουσα και συναρπαστική και οι χαρακτήρες ακαταμάχητοι και αξέχαστοι.