Αγαμέμνων : Αισχύλος - Αισχύλος, 525-456 ή 5 π.Χ. (Αρχαίο ελληνικό θέατρο, 1991)
Διαδοχικές σκηνές αυξανόμενης αναμονής. Το μισό σχεδόν έργο έχει τελειώσει, όταν φτάνει ο Αγαμέμνων με την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα και η Κλυταιμνήστρα τον πειθαναγκάζει να διαπράξει το αμάρτημα της υπερηφάνειας περπατώντας σε κατακόκκινο χαλί μέχρι την είσοδο του παλατιού. Η Κασσάνδρα, μ' ένα έξαλλο τραγούδι, λέει στον άπιστο χορό ότι είδε σε όραμα την καταδίκη της οικογένειας από την αρχή ως το τέλος, με αποκορύφωμα τα επικείμενα εγκλήματα - το θάνατο του βασιλιά και το δικό της. Μπαίνει μέσα και μόνο τώρα ακούγεται από το παλάτι η κραυγή του θανάτου, που περίμεναν από ώρα. Κανείς αγγελιοφόρος δε βγαίνει έξω να διηγηθεί την ιστορία. Ο Αισχύλος μας ειδοποίησε από πριν. H. C. Baldry, "Το Τραγικό Θέατρο στην Αρχαία Ελλάδα" (Μετ. Γιώργος Χριστοδούλου, Λιάνα Χατζηκώστα), Εκδ. "Καρδαμίτσα", 1981