Χρόνια του χαλασμού και της φωτιάς : μυθιστορηματικό χρονικό της Στρώμνιτσας - Πάτρα, Νένα (Ελληνική και ξένη λογοτεχνία / Ακρίτας, 2004)
Το μυθιστόρημα αυτό αναφέρεται στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα, γραμμένο από τη συγγραφέα, απόγονο Μακεδόνων Μακεδονομάχων, με επίκεντρο την ιστορία της οικογένειας της που ζούσε σε μια ακόμη χαμένη και λησμονημένη πατρίδα της βόρειας Μακεδονίας, τη Στρώμνιτσα. Τα σημαντικότερα από τα πρόσωπα, τα τραγικά συμβάντα, οι περιπέτειες, η καθημερινή ζωή τους στη Στρώμνιτσα, ακόμη και τα ονόματα τους είναι πραγματικά. Όπως πραγματικά είναι και τα ιστορικά γεγονότα, τα οποία είναι προϊόν ιστορικής έρευνας και αλληλένδετα με τις περιπέτειες εκείνων των ανθρώπων που, υπερασπίζοντας την πατρώα γη, αντιστάθηκαν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους στη βάρβαρη επιδίωξη εξόντωσής τους. Ορισμένα από τα πρόσωπα η συγγραφέας πρόφτασε να τα γνωρίσει προσωπικά. Άλλα τα γνώρισε μέσω αφηγήσεων τρίτων, καθώς και από απομνημονεύματα, γράμματα, φωτογραφίες και αναμνηστικά της οικογένειας.