Από τον Δεκέμβρη στον εμφύλιο και 134 μήνες εξορία - Λασκαρίδης, Βασίλης Θ., 1923- (Βήμα Μαρτυρίες, 2010)
Ταραγμένες περίοδοι της Ιστορίας, όπως ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος, "γεννούν" ήρωες και αντιήρωες. Η κρατική βία, οι διώξεις, ο εκτοπισμός, τα βασανιστήρια, ο ευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας συνυπάρχουν με το θάρρος, την αυτοθυσία, την αντίδραση, την απαρέγκλιτη αφοσίωση στο ιδανικό, και δημιουργούν ένα ψηφιδωτό πράξεων και συναισθημάτων, αποτυπώνοντας το κλίμα της εποχής.