Γλαροφωλιά : Μακρονήσι, 1948-1949 : ποτέ να μη σου δώσει ο Θεός όσα μπορείς να αντέξεις - Στάβερης, Ηλίας, 1924-2010 (Βήμα Μαρτυρίες, 2010)
Μια σκηνή στημένη σ' ένα βράχο, στη νότια άκρη της Μακρονήσου, αντίκρυ από το Σούνιο. Μια άθλια σκηνή που θύμιζε περισσότερο φωλιά γλάρων, παρά κατάλυμα ανθρώπων. Μέσα, δώδεκα παλικάρια, ανάμεσα του και ο συγγραφέας του βιβλίου, θα δοκιμάσουν στην ψυχή και στο σώμα όλα τα παρανοϊκά βασανιστήρια ενός έξαλλου εμφυλιοπολεμικού κράτους-δυνάστη. Αυτή είναι η Γλαροφωλιά.