Μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού : η τολμηρότερη ιστορία που γράφτηκε στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου 1946-1949 - Γκριτζώνας, Κώστας, 1917-2016 (Βήμα Μαρτυρίες, 2010)
"Πιστεύω ότι αυτός ο χώρος, τον οποίο τώρα εσείς τον ποτίζετε με το αίμα μου, αύριο θα γίνει τόπος προσκυνήματος και θα 'ρχονται εδώ τα παιδιά σας να τον ραίνουν με λουλούδια". Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της αγωνίστριας Αθηνάς Μπενέκον μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα. Και κάπως έτσι πορεύτηκαν όλες οι μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, δίχως φόβο, χωρίς κανένα δισταγμό, στον αγώνα τους για μια ελεύθερη πατρίδα."