Ελληνική μυθολογία. - Κυριακίδου-Νέστορος, Άλκη, 1935-1988 (Το Βήμα, 2013)
Ο πρώτος και εισαγωγικός αυτός τόμος της σειράς "Ελληνική Μυθολογία" αποτελεί τη βάση για την κατανόηση των αρχαίων μύθων. Εξετάζεται η έννοια "μύθος" στην πορεία της από τους αρχαίους έως τους νεότερους χρόνους και επιχειρείται η προσέγγιση της μυθικής σκέψης ως της ανθρώπινης προσπάθειας να αντιμετωπίσει τα ερωτήματα για το πώς γεννήθηκε ο κόσμος και ποιες ανώτερες δυνάμεις τον κυβερνούν, προτού ο άνθρωπος φτάσει σε προχωρημένα στάδια του πολιτισμού και επιχειρήσει να δώσει απαντήσεις με τη λογική. Επίσης, διερευνάται ο λόγος για τον οποίο οι θεοί και οι ήρωες της ελληνικής αρχαιότητας κατέκτησαν την οικουμένη, και αναζητείται η πρωταρχική πατρίδα κάθε μύθου που αναφέρεται στις ελληνικές πηγές, καθώς και η αφορμή που οδήγησε στη σύλληψή του. Τέλος, ο αναγνώστης παρακολουθεί την ιστορία των μυθολογικών ερευνών από την αρχαιότητα έως σήμερα.