Το Βόιο και η περιοχή του Άργους Ορεστικού της δυτικής Μακεδονίας κατά την οθωμανική περίοδο 16ος - 17ος αι. (1500 - 1700 μ.Χ.) : Οικισμοί, φορολογία και αγροτική οικονομία / Σάκης Η. Γκέκας, Στέργιος Ζήκας : οικισμοί, φορολογία και αγροτική οικονομία - Γκέκας, Σάκης (Ερωδιός : Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Δαμασκηνιωτών "Η Παναγία", 2014)
ΤΟ 1568, ΕΝΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ Αυτοκρατορίας κατέγραψε ότι στο Βιντελούστι (Δαμασκηνιά), σε μια γωνιά των ευρωπαϊκών περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι κάτοικοι Ουμάν Δήμο και Μίχο Ουμάν κατείχαν "πατρογονικά δικαιώματα από παλιά. Ο προαναφερθείς Ουμάν Δήμο μετά των υιών του είναι γερακοτρόφος και επιτελεί το έργο του γερακοτρόφου που περιλαμβάνει την υποχρέωσή του να δίνει κάθε έτος από ένα ανεπτυγμένο γεράκι. Εξ αιτίας του έργου που επιτελεί, είναι ελεύθερος και απαλλαγμένος από (την καταβολή) του κεφαλικού φόρου (χαράτσι), του φόρου καλλιέργειας, της δεκάτης της πατρικής περιουσίας που τώρα κατέχει" αλλά και άλλων επιβαρύνσεων, σύμφωνα με "υψηλή αυτοκρατορική διαταγή". - Ποια ήταν τα πατρογονικά δικαιώματα και τι σήμαινε η φοροαπαλλαγή των δύο γερακοτρόφων; - Πόσο ευνοημένοι ήταν οι δύο κάτοικοι και πως καθορίζονταν οι φόροι για τους υπόλοιπους κατοίκους στο Βιντελούστι και στην ευρύτερη περιοχή; - Τι ισχύ είχε πραγματικά η αυτοκρατορική διαταγή σε μια περιοχή τόσο μακριά από την έδρα του σουλτάνου; (...)