Είναι και χρόνος - Heidegger, Martin, 1889-1976 (Δωδώνη, 1978)
Το ερώτημα για το νόημα του Είναι είναι το πιο καθολικό και το πιο κενό· ταυτόχρονα όμως κείται μέσα του η δυνατότητα να εξατομικευτεί οξύτατα στο εκάστοτε εδωνά-Είναι [Dasein]. Αν μέλλουμε να πετύχουμε τη θεμελιώδη έννοια του "Είναι" και να σκιαγραφήσουμε την απαιτούμενη οντολογική εννοιολόγηση και τις αναγκαίες παραλλαγές, χρειαζόμαστε ένα συγκεκριμένο οδηγό. Η καθολικότητα της έννοιας "Είναι" δεν αντιμάχεται τον "ειδικευμένο" χαρακτήρα της έρευνας· έχουμε δηλαδή την πρόθεση να προχωρήσουμε προς την έννοια του Είναι ερμηνεύοντας ένα εδικό ον, το εδωνά-Είναι, με το οποίο σκοπεύουμε να προσπελάσουμε τον ορίζοντα για την κατανόηση και τη μπορετή ερμήνευση του Είναι. Αλλά το ίδιο τούτο ον, το Εδωνά-Είναι, είναι εν εαυτώ "ιστορικό", κι έτσι η οντολογική του ακτινοσκόπηση θα μεταβληθεί αναγκαία σε "ιστοριολογική" ερμηνεία. (Martin Heidegger, από την "Εισαγωγή" του έργου του)