Οι ελληνικές εκδόσεις του Άλδου και οι Έλληνες συνεργάτες του : π. 1494-1515 - Στάικος, Κωνσταντίνος Σπ. (Άτων, Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, 2015)
Την αναγέννηση και διάδοση της ελληνικής και βυζαντινής γραμματείας στη Δύση την οφείλουμε στον Άλδο Μανούτιο και στους στενούς Έλληνες συνεργάτες του: Μ. Μουσούρο, Δ. Δούκα, Ιουστίνο Δεκάδυο και Ιωάννη Γρηγορόπουλο. Από τον εκδοτικό Οίκο του Άλδου και με την επιμέλεια των εν λόγω λογίων κυκλοφόρησαν μνημειώδη έργα, όπως τα Άπαντα του Αριστοτέλη και οι Διάλογοι του Πλάτωνα, αλλά και οι Κωμωδίες του Αριστοφάνη και οι Τραγωδίες των Αισχύλου, Σοφοκλή και Ευριπίδη, όπως και ιστορικά συγγράματα των Ηροδότου, Θουκυδίδη και Ξενοφώντα. Στην παρούσα έκδοση γίνεται λόγος για την ενασχόληση του Άλδου με την ελληνική τυπογραφία και θίγονται ζητήματα σχετικά με την αισθητική των εκδόσεών του.