Φρειδερίκη : η αμφιλεγόμενη βασίλισσα - Στεφανοπούλου, Αλεξάνδρα (Φερενίκη, 2015)
Την αγάπησαν πολύ. Την μίσησαν πολύ. Την υποδέχτηκαν με ευχές. Την έδιωξαν με κατάρες. Ποια ήταν αυτή η γυναίκα που ξεσήκωνε εξίσου τόσο τον θαυμασμό όσο και τον θυμό του ελληνικού λαού; Η Φρειδερίκη Λουίζα Τύρα Βικτωρία Μαργαρίτα Σοφία Όλγα Καικιλία Ισαβέλλα Χρίστα, πριγκίπισσα του Ανοβέρου, της Μ. Βρετανίας και της Ιρλανδίας, δούκισσα του Braunschweig-Luneburg και 34η στη σειρά διαδοχής του αγγλικού θρόνου, γεννήθηκε το 1917, τις παραμονές της ήττας της πατρίδας της Γερμανίας, από τους Συμμάχους της Αντάντ. Μεγάλωσε κατά την περίοδο της ανόδου του Χίτλερ. Παντρεύτηκε τον Παύλο το 1938. Γέννησε τη Σοφία και τον Κωνσταντίνο τις παραμονές του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Κατέφυγε στη Νότιο Αφρική το 1941, όπου γέννησε την Ειρήνη. Επέστρεψε το 1946. Έγινε βασίλισσα τo 1947. Έφυγε από τη χώρα επί Χούντας, στις 13 Δεκεμβρίου 1967, και απεβίωσε το 1981. Περιπετειώδης η διαδρομή της Φρειδερίκης στον πλανήτη και στον 20ό αιώνα. 'Αλλοι την θαυμάζουν. 'Αλλοι την κατηγορούν. Ποια ήταν πράγματι η βασίλισσα Φρειδερίκη; Η συγγραφέας ερευνά τα στοιχεία που συνθέτουν την πολύπλοκη προσωπικότητα της αμφιλεγόμενης βασίλισσας.