Το παγκόσμιο παιχνίδι στα Βαλκάνια : οι ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στον Ψυχρό Πόλεμο 1941-1960 - Οικονομίδης, Φοίβος Ορ., 1948- (Μετρονόμος, 2015)
"Η συμβολή της εργασίας του (Φοίβου Οικονομίδη) είναι πολλαπλή σε διαφορετικά επίπεδα. Από μια γενική άποψη, η εργασία του φωτίζει τη θέση της Ελλάδας της Γιουγκοσλαβίας και των Βαλκανίων στην πολιτική του Στάλιν, του Τσόρτσιλ και του Ρούζβελτ κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας σύγκρουσης και την ίδια στιγμή αναμετρά με ακρίβεια το ρόλο αυτής της περιοχής στις σχέσεις μεταξύ των Μεγάλων μετά το 1945, δείχνοντας αξιοθαύμαστα ότι οι ελληνο-γιουγκοσλαβικές σχέσεις αποτελούν ένα από τα βασικά κλειδιά για την κατανόηση των μηχανισμών της εισόδου στον Ψυχρό Πόλεμο. Αυτή η αποκεντρωμένη ματιά που δεν εστιάζεται ολοκληρωτικά στο γερμανικό ζήτημα για να περιγράψει την εξέλιξη της αντιπαράθεσης Ανατολής - Δύσης είναι απόλυτα λυτρωτική (διδακτική). Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου έργου βασισμένου στη διασταύρωση πολυάριθμων αρχείων, είναι η κατάδειξη ότι οι βαλκανικές χώρες-κυβερνήσεις, κοινωνίες- δεν είναι στ' αλήθεια περιφερειακές σ' αυτή τη μεγάλη αντιπαράθεση. Δεν είναι μόνο πιόνια ενός παιχνιδιού, αλλά επίσης πρωταγωνιστές από κάθε άποψη". Robert Frank, καθηγητής Ιστορίας στη Σορβόνη (Paris-1) "Αυτό το βιβλίο του Φοίβου Οικονομίδη γεννημένο από μια εργασία μνημείο ευρυμάθειας, ιδιαίτερα στον τομέα της γνώσης της Real Politik στα νότια σύνορα της Ευρώπης, δεν μπορεί παρά να γίνει με τη σειρά του μια βασική πηγή". Denis Rolland, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου