Γράμμα σε έναν νέον ποιητή - Woolf, Virginia, 1882-1941 (Άγρα, 1997)
Το Γράμμα σ' έναν νέο ποιητή δεν είναι πραγματικό γράμμα. Είναι οι απόψεις της Γουλφ για την ποίηση της νέας γενιάς των Άγγλων ποιητών στις αρχές της δεκαετίας του '30, υπό μορφήν επιστολής. Η ιδέα ήταν του Τζων Λέιμαν, νεαρού ποιητή και φίλου του ανεψιού της, που είναι και ο 'παραλήπτης' της επιστολής. Με πνευματώδη γλώσσα, περιπαικτική διάθεση και τον πιο ανάλαφρο τρόπο η Βιρτζίνια Γουλφ θέτει και αντιμετωπίζει στο επιστολικό αυτό δοκίμιο, του 1932, ορισμένα από τα πιο καίρια προβλήματα που απασχολούν τη νεότερη ποίηση τα τελευταία εκατό, τουλάχιστον, χρόνια. Κεντρικό το ερώτημα : είναι ακόμη εφικτή η άσκηση της ποιητικής τέχνης στους σύγχρονους καιρούς, στην εποχή της νεοτερικότητας, μετά τον Σαίξπηρ, τον Κητς, τον Σέλλευ και τον Βύρωνα; Είναι δυνατή η ανανέωσή της; Η ποίηση ζει ή πέθανε; Η απάντησή της είναι θετική - υπό προϋποθέσεις... Το Γράμμα σ' έναν νέο ποιητή συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή δοκιμίων της Βιρτζίνια Γουλφ The Death of the Moth and Other Essays (1942). (Από το Επίμετρο του Άρη Μπερλή)