Η βιβλιοθήκη του Γεώργιου Σακελλάριου - Λοφίτη, Σταυρούλα (Περίπλους, 2015)
Ο Γεώργιος Σακελλάριος (1767-1838), λόγιος, γιατρός και λογοτέχνης από την Κοζάνη, πρώτος έλληνας μεταφραστής του Σαίξπηρ και ποιητής έντονα επηρεασμένος από τον πρώιμο ρομαντισμό, υπήρξε κάτοχος μιας πλούσιας βιβλιοθήκης. Οι απόγονοι του Σακελλάριου παραχώρησαν πριν από μισό αιώνα τη βιβλιοθήκη του στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης. Εκεί, η βιβλιοθήκη του Σακελλάριου διασπάστηκε και τα επιμέρους έργα κατατάχθηκαν στις ποικίλες θεματικές ενότητες της Κοβενταρείου χωρίς ταξινομικούς αριθμούς, που θα επέτρεπαν τον εντοπισμό της πρόελευσής τους. Η παρούσα βιβλιογραφία και μελέτη αποτελούν καρπό συστηματικής έρευνας στην Κοβεντάρειο Βιβλιοθήκη, προκειμένου να εντοπιστούν μέσα στο σύνολο των εντύπων της Βιβλιοθήκης εκείνα που ανήκαν στον Σακελλάριο και να ανασυσταθεί το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης του. Η ανασυγκρότηση και μελέτη της βιβλιοθήκης του κοζανίτη λογίου και λογοτέχνη προσφέρει μια συνολική εικόνα για την προσωπικότητα και το πολύπλευρο έργο του και φανερώνει με ευκρίνεια τις αναγνωστικές προτιμήσεις, το πνευματικό υπόβαθρο και την πολυμορφία της κοσμοθεωρίας του. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης τεκμηριώνει εξίσου την υψηλή επιστημονική -ειδικότερα ιατρική- κατάρτιση του Σακελλάριου και την ενημέρωσή του για την ευρωπαϊκή λογοτεχνία της εποχής του. Καθιστώντας γνωστά τα αναγνώσματά του, η ανασύσταση της βιβλιοθήκης του κοζανίτη λογοτέχνη, ανοίγει νέες δυνατότητες για την έρευνα των διακειμενικών σχέσεων του λογοτεχνικού και μεταφραστικού έργου του. Ως έρευνα για την βιβλιοθήκη ενός εξέχοντος λογίου της εποχής του Διαφωτισμού, η παρούσα βιβλιογραφία και μελέτη, εμπλουτίζει με ένα σημαντικό παράδειγμα τη σχετικά περιορισμένη μέχρι σήμερα έρευνα για τις ιδιωτικές βιβλιοθήκες στον ελληνόφωνο χώρο στα προεπαναστατικά χρόνια.