Θρησκευτικές απομυθοποιήσεις : κριτικά δοκίμια - Ευαγγέλου, Ιάσων, 1926- (Δωδώνη, 2000)
Το βιβλίο αυτό έρχεται σαν οργανική συνέχεια ενός προηγούμενο: "Το θρησκευτικό φαινόμενο" (1997). Και τούτα τα δοκιμιακά μελετήματα, θέλουν να προβάλλουν μερικά κριτικά σχόλια πάνω σε θρησκευτικά θέματα και ιδεολογήματα, συμβάλλοντας έτσι στην οικοδόμηση μιας απομυθοποιημένης γνώσης γύρω απ' τη θρησκεία. Η πολυπρισματική θεώρηση αυτών των θεμάτων - που πολλά είναι αμφισημικά - καθώς και η ιστορική τεκμηρίωσή τους, στοχεύουν στη διαμόρφωση ορθολογικών συμπερασμάτων. Ο μεταφυσικός προβληματισμός, του ανθρώπου που αγωνιά και καλόπιστα ερευνά για ν' αποκρυσταλλώσει μια σωστή κοσμοθεωρία, χρειάζεται ένα πλήθος γνώσεων απ' όλους τους χώρους του πνεύματος, και ιδιαίτερα από τη φιλοσοφία, την ιστορία και τη θρησκειολογία. Έτσι μονάχα θα μπορέσει να κατασιγάσει τη γνωστική του δίψα και ν' απαντήσει στα ερωτήματα που ταλαιπωρούν το βάθος της εσωτερικότητάς του. Γι' αυτό και η θρησκευτική φιλολογία είναι απέραντη.