Ιερομόναχος Σίμων Αρβανίτης 1901-1988 : η ζωή και το έργο του - Ζωσιμάς, Μοναχός ([χ.ό.], 1996)
Ο π. Σίμων, κατά κόσμο Παναγιώτης Αρβανίτης, γεννήθηκε στις Κουκουβάουνες Αττικής (σημερινή Μεταμόρφωση) το 1901, ανήμερα την Πρωτοχρονιά. Ο πατέρας του Γέροντα ονομαζόταν Αθανάσιος Αρβανίτης και καταγόταν από την Τριάδα, ένα αρβανιτοχώρι της ευρύτερης αρβανίτικης περιοχής των Ψαχνών Ευβοίας, αλλά αργότερα εγκαταστάθηκε στις Κουκουβάουνες. Εκεί πήρε γυναίκα την Κυριακή Ανδρέου, που καταγόταν από πολυμελή οικογένεια. Ο Γέροντας υπήρξε ο δευτερότοκος υιός των γονέων του, εκ των τεσσάρων υιών που συνολικά απέκτησαν. Ο Παναγιώτης μικρός ήταν ένα χαριτωμένο παχουλό αγοράκι, κατάξανθο, με μάτια γαλανά. Στο χωριό ήταν πολύ αγαπητό παιδί και τον λάτρευαν τα συνομήλικά του παιδιά που τον είχαν πάντα αρχηγό τους. Μεγαλώνοντας βοηθούσε σημαντικά τον πατέρα του, συμβάλλοντας και αυτός με τον τρόπο του στα οικονομικά του σπιτιού. Σε ηλικία δεκατριών ετών ήταν ήδη μικρός πλανόδιος μανάβης. ΄Ηταν πολύ γερός. Σήκωνε, παιδάκι ακόμα, τσουβάλια με πατάτες 50 με 60 οκάδες βαρειά, δηλαδή κάπου 80 με 85 κιλά! Και αυτό, χωρίς να κουράζεται. Από μικρός είχε αρχίσει πνευματικό αγώνα…