Το σμαράγδι : μυθιστόρημα - Βογιατζή, Αφροδίτη (Πάκος, 2011)
... Εντυπωσιακή και καθοριστική, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο της, η αφηγηματική τεχνική της συγγραφέως Αφροδίτης Βογιατζή. Δε διστάζει να οπλίσει το νου και τη γραφίδα της Πελαγίας με όλα εκείνα τα στοιχεία, που είναι αναγκαία για την απόδοση μιας πλήρους εικόνας της κοινωνικής και πνευματικής διαστρωμάτωσης της εποχής, με τις οικονομικές δυσκολίες, την ανέχεια, τις αμφιλεγόμενες ταλαντεύσεις σε ό, τι θεωρείται δίκαιο και ηθικό, αλλά και τα βαθυστόχαστα όνειρα, όπου η ίδια, δίχως να το επιδιώκει, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος. Όμως, όπως οι περισσότερες δραματικές ιστορίες, που γράφει η ίδια η ζωή, ξεπερνούν τις κοινότυπες ανθρώπινες συνήθειες της καθημερινότητας και αγγίζουν με προβληματισμό και δέος την καρδιά, έτσι και το περιεχόμενο του νέου μυθιστορήματος της Αφροδίτης Βογιατζή "Το σμαράγδι" διεισδύει αργά αργά στα εσώψυχα του αναγνώστη, προκαλώντας και αφυπνίζοντας τη σκέψη για ουσιαστικές και γόνιμες αναζητήσεις.