Εξ Ιονίου πελάγους - Κοκκαλίδου-Ναχμία, Νίνα (Σειρήνες, 1997)
Τη ρώτησαν: 'Καλά, και πόσων χρόνων είσαι; ' 'Να, εκεί το γράφει', απάντησε κι έδειξε το κάδρο, ένα κέντημα ξεφτισμένο απ' το χρόνο όπου είχε απομείνει από το έτος γέννησής της μόνο τα δύο πρώτα ψηφία. Την πείραξαν: 'Ώστε δεκαοχτώ χρόνων είσαι;' Κι εκείνη απάντησε: 'Αμ δεν ήμουνα...' Ναι, ήταν. Και την ακολουθούσε η πόλη της, η γειτονιά, τα νησιά, ο τύπος, οι αγώνες της λευτεριάς, τα καινούργια ήθη, οι νέες γενιές...