Από τη Θράκη του Ορφέα και του Διόνυσου σκοποί και τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας, Βόρειας Θράκης - Πραντσίδης, Ιωάννης, 1946- (Εκδοτική Αιγινίου, 2000)
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΑΝΤΣΙΔΗΣ παιδαγωγός Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και Πανεπιστημιακός καθηγητής και Λέκτορας μας παρουσιάζει το μεγάλο εκδοτικό του εγχείρημα, με τίτλο ¨ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ¨. Πρόκειται για μια εξαιρετική συλλογή με σκοπούς και τραγούδια της Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης), η οποία προήλθε από κοπιώδη πολύχρονη και πρωτότυπη έρευνα και καταγραφή στοιχείων της μουσικής μας παράδοσης. Συμμετέχει ο κορυφαίος Θρακιώτης τραγουδιστής ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ. Η δουλειά αυτή αποτελείται από 4 CD και περιλαμβάνει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελείται από επιτόπιες καταγραφές οργανικών σκοπών και τραγουδιών που ξεκινούν από 1956, όπου διασώζονται μελωδίες και τρόποι που μέρα με τη μέρα χάνονται. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει οργανικούς σκοπούς και τραγούδια, γραμμένα στο στούντιο, στα οποία οι βασικοί συντελεστές έχουν βιώσει την παράδοση αυτή. Επιπλέον περιέχεται βιβλίο με ιστορικά στοιχεία για τη Θράκη, λεκτική καταγραφή όλων των τραγουδιών και βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών της έκδοσης αυτής.