Εσωκομματική δημοκρατία : οι περιπέτειές της σε ένα περιβάλλον ιδιωτικοποιημένης πολιτικής - Τσάτσος, Δημήτρης Θ., 1933-2010 (Γαβριηλίδης, 2008)
Η προσχηματικότητα της εσωκομματικής δημοκρατίας ή -πιο σωστά- ο φαρισαϊσμός της επίκλησής της, είναι προφανής ακόμα και με στοιχειώδεις μόνο γνώσεις της πολιτικής ζωής. Ο Δημήτρης Θ. Τσάτσος με το έργο του αυτό αναδεικνύει το θέμα τόσο στην πολιτική όσο και στην επιστημονική του συγκρότηση. Βασικές σκέψεις που διέπουν το βιβλίο είναι: η έννοια της εσωκομματικής δημοκρατίας, η αποκάλυψη του εξευτελισμού της από τους πρωταγωνιστές της πολιτικής, αλλά και από τους πολίτες -απαθείς θεατές της κωμωδίας-, η ανάδειξή της σε κανόνα του Συντάγματος και οι κρίσιμες συνέπειες που έχει στη συνεχώς επιτεινόμενη δυσλειτουργία της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Το βιβλίο αυτό έχει στόχο να κινήσει, έστω και λίγο, τα λιμνάζοντα ύδατα και την απάθεια της κοινωνίας απέναντι πάσης θεσμικής και πολιτικής ασχημίας.