Θάνος Βλέκας : ηθογραφικό μυθιστόρημα - Καλλιγάς, Παύλος, 1814-1896 (Λογοτεχνικοί θησαυροί, 1960)
Ο "Θάνος Βλέκας" είναι ένα έργο σημαντικό και για τη λογοτεχνική του αξία. Είναι γερά και σωστά δομημένο, το σκωπτικό, και συνήθως σπινθηροβόλο, ύφος του εξουδετερώνει συχνά τη γλωσσική ακαμψία και μετριάζει πολύ τη γύρω ασχήμια, οι ανθρώπινοι τύποι δίνονται απλά και αδρά. Αλλά πολύ μεγαλύτερη, σ' αυτό το πρωτοποριακό και μοναδικό πεζογράφημα ενός "ερασιτέχνη" της λογοτεχνίας, είναι η "εσωτερική αξία" που του δίνει ο σκοπός της συγγραφής του: το αίτημα της ευρυθμίας και ευνομίας στη λειτουργία της πολιτείας και της ισορροπίας στην κοινωνία, το αίτημα της Δικαιοσύνης.