Μαύρος ήλιος - Goodrick - Clarke, Nicholas (Σύγχρονα θέματα, 2004)
Το σύμβολο του "Μαύρου ήλιου" που χρησιμοποιείται από τους αποκρυφιστές νεοναζί στη Γερμανία και το εξωτερικό από το 1990, είναι εμπνευσμένο από ένα μεσαιωνικό γερμανικό κόσμημα, που το συναντάμε και ως διακοσμητικό στο μαρμάρινο δάπεδο του κάστρου του Βέβελσμπουργκ -το κολλέγιο του Χάινριχ Χίμλερ για το προσωπικό των Ες-Ες- κοντά στο Πάντερμπορν της Γερμανίας. Με τον ίδιο ακριβώς τίτλο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρχέτυπο μια συναρπαστική και βαθύτατα ανησυχητική μελέτη επάνω στο φαινόμενο του νεοφασισμού. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε συνεντεύξεις και διεξοδικές έρευνες από το χώρο των περιθωριακών ομάδων και εξετάζει την καινούρια νεοφασιστική ιδεολογία και πώς οι διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις προσπαθούν να διευρύνουν την επιρροή τους σε έναν κόσμο που αγωνιά για την οικονομική παγκοσμιοποίηση, τα μέτρα υπέρ των μειονοτήτων και την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από τον τρίτο κόσμο προς τη δύση. Οι νέες ναζιστικές και φασιστικές σέκτες που αναδύθηκαν κατά τη δεκαετία του ΄70 σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν φανερώσει έως τώρα ένα σκοτεινό πρόσωπο, με υπόβαθρο τον 'Αριο μυστικισμό της χρονικής περιόδου του μεσοπολέμου και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι φαντασιώσεις συνωμοσίας των οποίων θα μπορούσαν να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις για το μέλλον του δυτικού πολιτισμού. Ο Νίκολας Γκούντρικ-Κλαρκ προσφέρει μια μοναδική παρουσίαση του ακροδεξιού Νεοναζισμού, αντιμετωπίζοντάς τον σαν ένα νέο θρησκευτικό κίνημα με τα δικά του είδωλα, τελετουργίες και προφητείες, ο οποίος θα μπορούσε ίσως, κάτω από κατάλληλες συνθήκες, να αποκτήσει πολιτική ισχύ και να επιχειρήσει να πραγματοποιήσει τις επικίνδυνες φαντασιώσεις του.