Έλληνες καραγκιοζοπαίκτες πίσω από τα φώτα του μπερντέ : Κώστας Στεφ. Τσίπηρας - Τσίπηρας, Κώστας Στ. (Κοχλίας : Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, 2002)
Ο Καραγκιόζης, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του λαϊκού πολιτισμού, ξεκίνησε στην εξελληνισμένη του μορφή πριν από έναν αιώνα περίπου και συνεχίζει να συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Μια φωνή ανθρώπινη που άλλοτε δυναμώνει κι άλλοτε σβήνει. Οι συμπαθείς φιγούρες των ηρώων του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών αντιστέκονται στην καταιγίδα των ηλεκτρονικών μορφών διασκέδασης και διατηρούν την ομορφιά και την αλήθεια. Ο Καραγκιόζης, όπως σημειώνει στον πρόλογο του ο Δρ. Τάκης Τζίμας, δεν είναι μόνο η Ελλάδα της φτώχειας, του ξενιτεμού, της εγκατάλειψης. Είναι ένας κόσμος ολόκληρος, κόσμος ανθρώπων και αντικειμένων, ένας χώρος πάθους, έντασης και δημιουργίας, που υπάρχει και λειτουργεί πίσω από μαγικό πανί του Θεάτρου Σκιών.