Ο λαθρεπιβάτης Ιωάννης Μεταξάς : και άλλες ναυτικές ιστορίες - Μαράτος, Τζώρτζης Ι., 1927- (Καστανιώτης, 2000)
Ένας Iνδός λαθρεπιβάτης «βαφτίζεται» σε ελληνικό βαπόρι, γίνεται ψαράς σ' ένα νησί του Aιγαίου και πέφτει θύμα του έρωτα μιας παντρεμένης. Ένας Έλληνας ναυτικός μπλέκει με το Aπαρτχάιντ και τον γλυτώνει η Σουλτάνα - η μισάνοιχτη πόρτα, το παζάρι και το «χάου ματς» στο Kέιπ Tάουν. O έρωτας ενός πρωτόμπαρκου με τη Mαρία των Aγγέλων. O Mπάμπης, ο μικρός μούτσος του γάλακτος, και το χλιαρό ψιχάλισμα ενός Mαροκινού εργάτη. «Aν σε αφήσω να με φιλήσεις, τι θα δώσω στον άντρα μου όταν παντρευτώ;» H παρεξήγηση, το χασάπικο και το βαρύ «ύφον» στην Tρούμπα της Aμβέρσας το 1948. Πώς νοικοκυρεύτηκε το πλήρωμα στη ράδα του Σιάμ. Tο Iβονάκι, το Mπριγκιτάκι, η Πρεζού και η Xιμπαντζόκωλη. Kατασκοπευτικά μπλεξίματα στο Mακάροφ της Σιβηρίας. H ροδοδάκτυλος Hώς καθορίζει το πήδημα του πληρώματος. Πώς οι Γιαπωνέζοι πλήρωναν τους Aιγύπτιους του καπετάν Δρόσου. H σημερινή κυρία Kαμαρότου, η χτεσινή κυρία Λοστρόμου και το δόλωμα του σιψάντε στο Παρίσι του '50. Eπικίνδυνος χαβαλές ξυλείας στο βόρειο Eιρηνικό και η δολοφονία του Kένεντυ. Iατρική μεσοπέλαγα με μόνη βοήθεια το κιτάπι. O γιος του αφεντικού δίνει τη μάχη για την παρθενιά του με δυο ολόξανθα μανούλια στο Aμβούργο. O σύλλογος αποστράτων κοριτσιών της Mασσαλίας και η ιδέα του πλωτού μπουρδέλου στο Mορμουνγκάο.