Μουσικές της Θράκης : μια διεπιστημονική προσέγγιση : Έβρος - Δρούλια, Λουκία; Λιάβας, Λάμπρος (Σύλλογος Οι φίλοι της Μουσικής, 1999)
Η καταγραφή και μελέτη της ελληνικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, καθώς και η διάδοσή της μέσω της χρήσης σύγχρονων πληροφορικών δικτύων και προϊόντων, αποτελεί έναν τομέα στον οποίο ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής αποδίδει ιδιαίτερη σημασία, στο πλαίσιο της ερευνητικής κι εκπαιδευτικής του δραστηριότητας. Έτσι, το 1995 αποφάσισε να πραγματοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση ένα επιστημονικό πρόγραμμα, επιλέγοντας ως αφετηρία τη Θράκη. Η ακριτική αυτή περιοχή της Ελλάδας διατηρεί ζωντανή την πλούσια και πολύμορφη παράδοσή της στο τραγούδι, τη μουσική και το χορό. Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, έχει αποτελέσει κατά καιρούς πεδίο ποικίλων μελετών από φορείς, επιστημονικά κέντρα και μεμονωμένους ερευνητές που συγκέντρωσαν πολύτιμο πρωτογενές υλικό.