Τοπία και κήποι των ανθρώπων : θεώρηση της αρχιτεκτονικής τοπίου από την αρχαιότητα ως τον 21ο αιώνα - Τσαλικίδης, Γιάννης Α. (Επίκεντρο, 2014)
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να καλύψει μέσα από μια ιστορική κριτική διαδρομή τη διαχρονική εξέλιξη των επεμβάσεων του ανθρώπου στο τοπίο, είτε με την κατασκευή κήπων κάθε μεγέθους, είτε με δραστικότερες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας. Αναδεικνύει τη σχέση της αρχιτεκτονικής τοπίου με τις γεωπονικές επιστήμες, την αρχιτεκτονική και τις τέχνες καθώς περιγράφει τη διαμόρφωση ρυθμών και τάσεων που παρουσιάστηκαν άλλοτε ως επαναλήψεις ή μιμήσεις, άλλοτε ως καινοτομίες και μερικές φορές ως κακέκτυπα. Η ιστορία των κήπων και των τοπίων παρουσιάζεται χρονολογικά σε δέκα κεφάλαια, στο καθένα από τα οποία παρατίθενται ο κοινωνικός, πολιτικός, πολιτιστικός και οικονομικός περίγυρος του τόπου και της εποχής. Έτσι ο αναγνώστης κατανοεί το πλαίσιο των εξελίξεων, μέσα στο οποίο δημιουργούνται τα έργα τοπίου, ενώ τα κείμενα των κεφαλαίων μαζί με σχέδια και εικόνες επεκτείνονται σε συγκρίσεις και σχόλια. Η διερεύνηση αυτή είναι χρήσιμη σε όσους δεν επιζητούν έναν απλό παγκόσμιο "οδηγό κήπων και πάρκων", αλλά επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το σύγγραμμα ως πηγή βιβλιογραφίας και έρευνας στην εξειδικευμένη προσέγγιση του ευρύτερου γνωστικού αντικειμένου της αρχιτεκτονικής τοπίου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)