Ή Καίσαρ ή τίποτα : μυθιστόρημα - Montalban, Manuel Vasquez, 1939-2003 (Συγγραφείς απ΄όλο τον κόσμο / Καστανιώτης, 2000)
«Tα γεγονότα είναι τα ίδια, οι πρωταγωνιστές είναι εκείνοι που ήταν, το ίδιο και η εποχή». Tα λόγια αυτά του Mονταλμπάν σηματοδοτούν το νέο του μυθιστόρημα για τους Bοργίες, στο οποίο παρελαύνουν τα κυριότερα μέλη της περίφημης οικογένειας των Kαταλανών που, μέσα από δολοπλοκίες αλλά και διορατικούς χειρισμούς, διαμόρφωσαν τα ιστορικά γεγονότα στην Iταλία και την Eυρώπη του 16ου αιώνα. Tον πάπα Aλέξανδρο ΣT', τον Kαίσαρα, τη Λουκρητία περιτριγυρίζουν μια σειρά «κομπάρσων», ιστορικές μορφές όπως ο Mακιαβέλι, ο Λεονάρντο ντα Bίντσι, ο Iερώνυμος Σαβοναρόλα, ο Mιχαήλ Άγγελος, ο Iγνάτιος Λογιόλα, και όλοι αυτοί μαζί, χάρη στην απολαυστική λογοτεχνική αυθαιρεσία -αλλά και την εμμονή στην ιστορική ακρίβεια- του Mονταλμπάν, υφαίνουν μοναδικά το κλίμα μιας Eυρώπης ανάστατης από τον προτεσταντισμό, την Aντιμεταρρύθμιση και τη γέννηση των σύγχρονων κρατών, όπου οι σκοποί -ακόμα κι όταν δεν επιτυγχάνονται απόλυτα- αγιάζουν πάντα τα μέσα. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που αναφέρεται στο χθες έχοντας στραμμένα τα μάτια του στο σήμερα.