Χάιντι - Spyri, Johanna, 1827-1901 (Τα βιβλία που αγαπήσαμε, 2016)
Χάιντι Ένας αυθεντικός ύμνος στην αγάπη προς τη φύση και τους ανθρώπους και στη φιλία. Αυτή είναι η ιστορία της Χάιντι. Είναι, μάλιστα, τέτοια η πίστη της Σπίρι στη δύναμή τους, που τις δείχνει να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο. Όλα ξεκινούν τη στιγμή που η θεία Ντέτε θα εμπιστευτεί τη Χάιντι στον θείο από το Αλμ, που ζούσε απομονωμένος στην καλύβα του στα ψηλά βουνά. Εκεί το μικρό κορίτσι, με παρέα τον Πέτερ, έναν λίγο μεγαλύτερό της βοσκό, ανακαλύπτει τις ομορφιές της ζωής στο βουνό κι αλλάζει, αλλάζοντας συνάμα και τον παππού. Η σύντομη παραμονή της στην Φρανκφούρτη θα δυναμώσει την αγάπη της για τη φύση και ταυτόχρονα θα χτίσει μια μεγάλη φιλία, με την καθηλωμένη σε καροτσάκι Κλάρα, κόρη ενός εύπορου εμπόρου. Αυτή η φιλία και η ζωογόνος δύναμη της φύσης, όταν η Κλάρα θα επισκεφθεί την καλύβα του παππού, θα αλλάξουν και τη δική της ζωή και θα καταφέρουν το ακατόρθωτο. Γιοχάνα Σπίρι Γεννημένη 1829 στο Χίρτσελ, ένα γραφικό χωριό της Ελβετίας, η Γιοχάνα Σπίρι μεγάλωσε με πλούσιες παραστάσεις από τη φύση και την αγάπησε με πάθος. Αυτές οι παραστάσεις τη συνόδευαν κι όταν, παντρεμένη πια, μετακόμισε το 1952 στη Ζυρίχη. Αυτές και η νοσταλγία για τη γενέτειρά της είναι η πηγή από την οποία εμπνεύστηκε τη «Χάιντι», που άρχισε να τη γράφει το 1872. Ακολούθησαν κι άλλα βιβλία, για παιδιά αλλά και για ενήλικους. Το 1884 είχε την ατυχία να χάσει τον γιο και το σύζυγό της. Μόνη πλέον, αφιερώθηκε στις φιλανθρωπίες και τη συγγραφή έως το θάνατό της, το 1901.