Ισλάμ = Islam : θρησκειολογική επισκόπηση = a general survey : ρίζες, πρωταγωνιστές, βασικες αρχές, ιστορική πορεία = roots, protagonists, basic principles, historic course - Αναστάσιος Γ. Γιαννουλάτος, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, 1929- (Το Βήμα, 2016)
Δια την ορθήν κατανόησιν των αντιδράσεων και του εν γένει ρυθμού ζωής των μουσουλμανικών λαών απαραίτητος είναι η σοβαρά γνώσις της θρησκείας, η οποία έχει διαποτίσει την ιστορικήν συνείδησιν των και έχει ουσιαστικώς καθορίσει την νομικήν, πολιτικήν, οικονομικήν και ηθικήν σκέψιν και στάσιν των.