Άγριο ζευγάρωμα : το σέξ στον κόσμο των ζώων - Sparks, John (Θυμάρι, 1985)
Τα πουλιά το κάνουν, οι μέλισσες το κάνουν, τα λιοντάρια, οι ελέφαντες, οι ψύλλοι το κάνουν... Και οι άνθρωποι το κάνουν! Όπως όμως αποδείχνει ο Τζων Σπαρκς, στο γοητευτικό και γεμάτο χιούμορ βιβλίο του, οι ερωτικές τους συνήθειες δεν φτάνουν σε καμιά περίπτωση την ποικιλία, την επινοητικότητα και την εκκεντρικότητα των ερώτων στο ζωικό βασίλειο. Η πεταλίδα μπορεί να το στηλώσει για τα καλά -έχει δύο σεξουαλικά όργανα, που το καθένα γίνεται μέχρι τριάντα φορές μακρύτερο απ' το σώμα της! Το λιοντάρι δεν ονομάστηκε τυχαία "Βασιλιάς της ζούγκλας"! -έγινε διάσημο γιατί μπορεί να ζευγαρώνει πάνω από ογδόντα φορές την ίδια μέρα. Στον κόσμο των ζώων το σεξ οργιάζει, απλά και τελετουργικά -όπως ορίζει η φύση. Τα ζώα δεν απέκτησαν "νεοεγκέφαλο". Στον πολιτισμένο άνθρωπο -το πιο επίμονα σεξουαλικό απ' όλα τα ζωντανά αυτής της γης, για λόγους που η φυσική εξέλιξη όρισε- το σεξ έγινε ο "απαγορευμένος καρπός", το θανάσιμο αμάρτημα. Αποτέλεσμα: το απίστευτα μεγάλο ποσοστό των νευρώσεων, όπως λέει ο Σπαρκς. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)