Δύσκολη μέρα : η αυτοβιογραφία ενός navy seal : η μαρτυρία-ντοκουμέντο για την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν - Owen, Mark (Βίπερ ντοκουμέντα, 2013)
Από τους δρόμους του Ιράκ μέχρι τη διάσωση του πλοιάρχου Ρίτσαρντ Φίλιπς στον Ινδικό Ωκεανό, και από τις κορυφογραμμές του Αφγανιστάν μέχρι τον τρίτο όροφο του συγκροτήματος του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Μαρκ Όουεν, μέλος του Συγκροτήματος Ανάπτυξης Ειδικών Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, γνωστού ως SEAL Team Six, συμμετείχε σε ορισμένες από τις πλέον αξιομνημόνευτες επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων στην ιστορία, καθώς και σε αναρίθμητες αποστολές που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας. Στη "Δύσκολη μέρα", ο αναγνώστης παρακολουθεί τον Όουεν και τους άλλους είκοσι τρεις επίλεκτους άνδρες της ομάδας του καθώς προετοιμάζονται για τη μεγαλύτερη αποστολή της ζωής τους. Η λεπτομερής αφήγηση της επίθεσης, την 1η Μαΐου 2011, που αρχίζει με την πτώση του ελικοπτέρου η οποία λίγο έλειψε να οδηγήσει στον θάνατο τον Όουεν και τους συναδέλφους του, μέχρι το μήνυμα στον ασύρματο που επιβεβαίωσε τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι μια συνταρακτική σκηνή της σύγχρονης ιστορίας. Στη "Δύσκολη μέρα" ο Όουεν περιγράφει επίσης παραστατικά τη διαδικασία επιλογής και εκπαίδευσης των μελών μιας από τις πλέον επίλεκτες μονάδες των ειδικών δυνάμεων. Ο αφηγητής πιάνει το νήμα της προσωπικής του ιστορίας από τα νεανικά του χρόνια στην Αλάσκα, και περιγράφει πώς τα μέλη των SEAL αναμετρώνται συνεχώς με τα όρια της σωματικής και πνευματικής καταπόνησης. Αποκαλύπτει με λεπτομέρεια άγνωστες πτυχές της δράσης των SEAL, αλλά και την εξέλιξη της μονάδας ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 μέχρι την αποστολή εξόντωσης του Οσάμα μπιν Λάντεν. Η "Δύσκολη μέρα" είναι μια σπάνια μαρτυρία, από έναν άνθρωπο που έζησε και πρωταγωνίστησε σε γεγονότα που οι πτυχές τους συνήθως παραμένουν στο σκοτάδι. Αποτελεί επομένως ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο, για την επιχείρηση εξόντωσης του ανθρώπου που σφράγισε με την τρομοκρατική του δράση τις αρχές του 21ου αιώνα. Συγχρόνως είναι μια σπάνια μαρτυρία για τον τρόπο συγκρότησης, εκπαίδευσης και δράσης μιας από τις περιφημότερες μονάδες ειδικών δυνάμεων