Ο γέρων Ιερόθεος : 1762-1814 : η πολιτεία του κτίτορος της Ι. Μονής Προφήτου Ηλιού Ύδρας και κριτική έκδοση του βίου του - Χαλδαιάκης, Αχιλλέας Γ. (Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Ύδρας, 2000)
Μονογραφία περὶ τοῦ βίου καὶ τῆς πολιτείας τοῦ μακαρίου γέροντος Ἱεροθέου τοῦ Πελοποννησίου, μὲ ἀφορμὴ τὴν κριτικὴ ἔκδοση τοῦ Βίου του. Τὸ βιβλίο περιλαμβάνει ἐκτενῆ γενικὴ εἰσαγωγή, ὅπου (σὲ δέκα κεφάλαια) μελετᾶται, κατὰ τὸ δυνατὸν πληρέστερα, ὁ βίος καὶ ἡ πολιτεία τοῦ γέροντος Ἱεροθέου (κεφάλαιο Α’), ἄλλες ἐνδιαφέρουσες πτυχὲς τῆς βιοτῆς του, ὅπως ἡ σχέση του μὲ τοὺς λεγομένους κολλυβάδες (κεφάλαιο Δ’) ἢ ἡ ἵδρυση τῆς ἱερᾶς μονῆς προφήτου Ἠλιοὺ Ὕδρας (κεφάλαιο Ε’) καὶ ἡ παρὰ τοὺς πόδας ἐγνωσμένης ἀξίας πνευματικῶν ἀνδρῶν μαθητεία του (κεφαλαιο Ϛ’), ποὺ σταδιακῶς τὸν ἐκόσμησε μὲ πνευματικὲς ἀρετές, λειτουργικὸ ἦθος καὶ λατρευτικὴ εὐσυνειδησία καὶ ἐν τέλει τὸν ἀνέδειξε σὲ σεβάσμια γεροντικὴ μορφή, μὲ πολυπληθῆ συνοδεία καὶ ἐνδιαφέρουσα πνευματικὴ δράση καὶ διδασκαλία (κεφάλαια Β’-Γ’). Δὲν παραλείπονται, ἀκόμη, οἱ συνήθεις ἑνότητες τῆς περιγραφῆς τοῦ κειμένου τοῦ Βίου τοῦ γέροντος Ἱεροθέου (κεφάλαιο Ζ’), τῆς χειρογράφου παραδόσεως (κεφάλαιο Η’), τῶν γραφέων τοῦ Βίου (κεφάλαιο Θ’) καὶ τῶν κατὰ τὴν παροῦσα ἔκδοση τηρηθεισῶν ἀρχῶν (κεφάλαιο Ι’). Στὸ δεύτερο μέρος τῆς μελέτης καταχωρίζεται, σὲ κριτικὴ ἔκδοση, τὸ κείμενο τοῦ Βίου τοῦ γέροντος Ἱεροθέου, ποὺ παραδίδεται ἀπὸ δύο χειρόγραφους κώδικες· κατὰ τὴν ἡμετέρα ἔκδοση λαμβάνεται ὑπ’ ὄψιν καὶ ὑπάρχουσα προγενέστερη σχετικὴ ἔκδοση. Ὑπογραμμίζω ἰδιαίτερα καὶ τὸ πρωτότυπο αὐτοτελὲς “ὀρθογραφικὸ” ὑπόμνημα (σσ. 417-495), ὅπου συγκεντρώνονται (κατὰ θετικὴ παράθεση) ὅλες οἱ παρεχόμενες ἀπὸ τὴ χειρόγραφη παράδοση τοῦ Βίου γραφές. Σὲ ἐπίμετρο, στὸ τέλος τοῦ βιβλίου, δημοσιεύονται διπλωματικά (συνοδευόμενα καὶ ἀπὸ τὸν ἁρμόδιο σχολιασμό) πέντε ἔγγραφα τῆς ἱερᾶς μονῆς προφήτου Ἠλιοὺ Ὕδρας, σχετικὰ μὲ τὸ μελετώμενο θέμα. Τὴν ὅλη ἔκδοση συμπληρώνουν ἐκτενὲς προλογικὸ σημείωμα τοῦ μητροπολίτου πρώην Ὕδρας κ. Ἱεροθέου, ἡ βιβλιογραφία, πανομοιότυπα τῶν χρησιμοποιηθέντων κωδίκων καὶ ἀναλυτικοὶ εὑρετηριακοὶ πίνακες.