Μουσείο μαρμαροτεχνίας : οδηγός - Φλωράκης, Αλέκος Ε., 1948- (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2009)
Ο Οδηγός του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στο νησί της Τήνου έχει συνταχθεί με βάση την ανάπτυξη των μουσειολογικών ενοτήτων που παρουσιάζονται στο συγκεκριμένο μουσείο το πρωταρχικό μέλημα για διευκόλυνση της μουσειακής περιήγησης επιτυγχάνεται με την εξιστόρηση της διαχρονικής τέχνης του μαρμάρου και τα αντίστοιχα μουσειακά εκθέματα. Ο συγγραφέας, ερευνητής λαογράφος, περιγράφει την ιστορική διαδρομή κατεργασίας του μαρμάρου, παρακολουθώντας την τεχνολογία της μαρμαροτεχνίας από την προβιομηχανική εποχή έως και τον 20ό αιώνα. Η διαδικασία της λατόμευσης, οι τεχνικές εξόρυξης και η επιτόπια πρωτογενής επεξεργασία, η μεταφορά των μαρμάρινων όγκων, η χρήση ειδικών εργαλείων, αλλά και η λειτουργία των σχιστηρίων αποτελούν θεματικές του Οδηγού. Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στη δράση των τοπικών εργαστηρίων μαρμαροτεχνίας, καθώς και στο έργο επώνυμων μαρμαρογλυπτών που εργάστηκαν στην Τήνο και τα γειτονικά νησιά, αλλά και σε όσους μετοίκησαν στην Αθήνα και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Τέλος, παρατίθεται αναλυτική καταγραφή των μουσειακών αντικειμένων, μεταλλικών εργαλείων, μαρμάρινων έργων τέχνης, καθώς και του πλούσιου αρχειακού υλικού, στο οποίο περιλαμβάνονται σχέδια και έγγραφα για τα έξοδα και την κοστολόγηση των παραγγελιών που αφορούσαν κοσμικά ή εκκλησιαστικά έργα.