Μουσείο μετάξης : οδηγός - Τράντα-Νικόλη, Αλεξάνδρα, 1973- (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2012)
Σε συνέχεια της πρόσφατης ανακαίνισης και επανέκθεσης του Μουσείου Μετάξης στο Σουφλί, το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της πόλης, το αρχοντικό Κουρτίδη, ολοκληρώθηκε και η έκδοση του Οδηγού του μουσείου. O τόμος, βασισμένος στα πορίσματα των ερευνητικών προγραμμάτων που έχουν διενεργηθεί για την εκτροφή του μεταξοσκώληκα και την παραγωγή και εμπορία της μετάξης, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την περιήγηση στο μουσειακό χώρο βάσει των μουσειολογικών ενοτήτων της έκθεσης. Μετά τα εισαγωγικά κείμενα για τη δημιουργία του μουσείου, ο αναγνώστης πληροφορείται την ιστορική διαδρομή του μεταξιού, την ιστορία του Σουφλίου σε σχέση με την καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα, τα επιμέρους στάδια της σηροτροφίας και μεταξουργίας, την επεξεργασία και τις χρήσεις του μεταξιού, τις διαδικασίες βαφής και ύφανσης, καθώς και το εργοστάσιο μετάξης Τζίβρε.