Στο καλειδοσκόπιο του Γιώργου Χειμωνά : μια περιπέτεια στο χώρο της ανθρώπινης φύσης και το σύνδρομο του Balint του Γιώργου Χειμωνά - Λαλά - Κριστ, Δέσποινα (Καστανιώτης, 1984)
Στο «Καλειδοσκόπιο του Γιώργου Χειμωνά», η Δέσποινα Λαλά-Κριστ ερευνά και ερμηνεύει το έργο αυτού του τόσο σημαντικού νεοέλληνα λογοτέχνη, από τον «Πεισίστρατο» μέχρι και τους «Χτίστες». Με οξυδέρκεια η συγγραφέας εισχωρεί στο θέμα και στη μορφή του έργου, με σχολαστικότητα αναλύει τα νοήματα, συνδέει τα κομμάτια και τα παρουσιάζει στην ολότητά τους. Με σαφήνεια δίνει το συμβολισμό και επιδέξια ανακαλύπτει τη μορφή της γραφής, την οποία συγκρίνει με αυτή του μπαρόκ. Το βιβλίο της ανοίγει το μεγαλειώδη κόσμο του Γιώργου Χειμωνά και προσκαλεί τον αναγνώστη σ' ένα κατανοητό και απολαυστικό ταξίδι στην ανθρώπινη φύση και στις δυνατότητές της. Η επιμέλεια και η ευαισθησία της Λ.Κ. δίνουν ένα μικρό δείγμα σχολαστικής ανάλυσης και καλύπτουν το κενό της κριτικής παρουσίασης