Αλληλογραφία : 1895-1959 - Τριανταφυλλίδης, Μανόλης Α., 1883-1959 (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, 2001)
Ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης (1883-1959) δεν χρειάζεται παρουσίαση. Κορυφαίος γλωσσολόγος, αφιέρωσε τη ζωή του, το έργο του και την περιουσία του στη μελέτη της γλώσσας μας και στους αγώνες του εκπαιδευτικού δημοτικισμού. Τεκμηριώνοντας αυτές τις προσπάθειες, η παρούσα έκδοση, μια επιλογή 650 επιστολών του Τριανταφυλλίδη και πολλών συγχρόνων του, Ελλήνων και ξένων, γνωστών και αγνώστων, προσφέρει άφθονες βιογραφικές πληροφορίες.