Το ιερό έργο της ψυχής - Λυκιαρδοπούλου, Κλαίρη (Μέγας Σείριος, 2000)
Τα πάντα στον κόσμο επιτελούν ένα έργο ουσιαστικό, λέει η συγγραφέας. Το έργο αυτό δεν αναγνωρίζεται από τον άνθρωπο, όσο αυτός αγνοεί την πνευματική του φύση. Ο άνθρωπος περιορίζεται σε όσα συλλαμβάνει με το νου του και τις αισθήσεις του, αυτοπεριοριζόμενος έτσι στο άτομό του. Και έρχεται η ψυχή να διδάξει τον άνθρωπο την αλήθεια για τον εαυτό του και τον κόσμο ολόκληρο. Ιερό το έργο της, γιατί ακολουθεί τη Θέληση του Θεού να ενωθεί μαζί Του. Το μήνυμα αυτό μεταφέρει η ψυχή στην ανθρώπινη φύση της, που συχνά αντιστέκεται να το δεχτεί. Φοβάται ο άνθρωπος μήπως χάσει το εγώ του, την προσωπικότητά του και την ικανοποίηση που λαμβάνει μέσω αυτών. Έρχονται στιγμές που η ψυχή κουράζεται ή και παρασύρεται από τα θέλω του ανθρώπου. Η θέλησή της, όμως, να ενωθεί με τον Θεό δυναμώνει με τη Δύναμη που Εκείνος της δίνει και συνεχίζει το έργο της. Διδάσκει τον άνθρωπο να αξιοποιεί τα πάντα, ακόμα και όσα θεωρεί αρνητικά, για την πνευματική του εξέλιξη. Μόνο έτσι πορεύεται προς το Υπέρτατο Αγαθό, τον Κύριο και Θεό μας, που είναι η απόλυτη Ευδαιμονία. Στην πορεία αυτή συμπαραστάτες του ανθρώπου είναι οι 'Αγιοι, οι Μύστες, οι Σοφοί, στους οποίους έχει αφιερώσει το βιβλίο η συγγραφέας.