Γνωσιολογία - Cornforth, Maurice (Πέλλα, 1970)
Η Γνωσιολογία ασχολείται με τα προβλήματα των ιδεών, με την προέλευσή τους, με τον τρόπο που αντανακλούν την πραγματικότητα, με τον τρόπο που επιβεβαιώνονται και αναπτύσσονται και με το ρόλο τους στην κοινωνική ζωή. Όλα αυτά τα προβλήματα αποτελούν σημαντικό τμήμα της φιλοσοφίας. (. . .) Το έργο αυτό ασχολείται με το πώς πραγματικά δημιουργείται η ανθρώπινη συνείδηση και πως αναπτύσσεται. Προσπαθεί να δώσει αυτή τη διαδικασία βήμα προς βήμα, από το ξεπήδημά της, σαν απλό εξαρτημένο αντανακλαστικό, που είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο οι ζωικοί οργανισμοί έρχονται σε σχέση με τον εξωτερικό κόσμο, μέχρι την διαμόρφωση της ανθρώπινης γνώσης και της ανθρώπινης ελευθερίας. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)