Όνειρα και εφιάλτες - Hadfield, James-Arthur, 1882-1967 (Ψυχολογία, 1981)
Τα Όνειρα! Αυτές οι παράξενες ιστορίες! Οι επίμονες, πολλές φορές, που άλλοτε μας ξυπνάνε χαρούμενους και άλλοτε ανήσυχους ή τρομαγμένους. Να γιατί οι άνθρωποι, απ' τις πιο πρωτόγονες φυλές μέχρι σήμερα, προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν. Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι ψυχολόγοι του αιώνα μας (Φρόιντ, Γιουγκ, Άντλερ, κ.ά.) ασχολήθηκαν με τα όνειρα. Κι ο καθένας ανέπτυξε και τη δική του ερμηνεία. Στο βιβλίο αυτό ο Δρ. Χάντφιλντ, αφού παραθέτει και αναλύει όλες τις παραπάνω ερμηνείες, παρουσιάζει το βιολογικό ρόλο των ονείρων και τη χρησιμότητά τους στην επίλυση των προβλημάτων μας (καθημερινών και ψυχολογικών). Πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις και καλλιτεχνικές συλλήψεις έχουν γίνει μέσα στα όνειρα. Δεν μπορούσε, λοιπόν, να μη συμπεριλάβει στην έρευνά του και τη σπουδαιότητα της διαίσθησης. Το βιβλίο αυτό είναι μια αναλυτική περιγραφή του μηχανισμού (πώς και γιατί βλέπουμε όνειρα), του χαρακτήρα και της σπουδαιότητας της ονειρικής μας ζωής. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)