Οι περιπέτειες του Τομ Σόγιερ - Twain, Mark, 1835-1910 (Νεανική βιβλιοθήκη, 1988)
Ονοματεπώνυμο: Τομ Σόγιερ. Γενικά γνωρίσματα: η σκανταλιά. Ειδικά γνωρίσματα: να την κολλάει στα παιδιά της ηλικίας του σαν ιλαρά. Αποτέλεσμα: απόφαση να γίνουν πειρατές· μόνο που στα μισά του δρόμου αλλάζουν γνώμη - καλύτερα να γίνουν ληστές και να μοιράζουν στους φτωχούς τα λάφυρα, όπως ο Ρομπέν των Δασών. Η άτιμη ζωή, όμως, κάθε μέρα τους υποχρεώνει να πηγαίνουν σχολείο και την Κυριακή στο Κατηχητικό, επειδή οι «μεγάλοι» είναι στενοκέφαλοι. Ο Τομ Σόγιερ κι η παρέα αντιδρούν στην καταπίεση με σκανταλιές. Κι οι μεγάλοι με... ξύλο. Και στο σπίτι και στο σχολείο. Αλλά ο Τομ Σόγιερ κι οι δικοί του δεν το βάζουν κάτω. Μεταμορφώνονται σε διαβόλους και καθώς στη συντροφιά έρχεται και ο Χακ Φιν με μια γάτα, το πανηγύρι φουντώνει και παρασέρνει τα πάντα, χωρίς να παραλείψει και τους αναγνώστες, που είναι αδύνατο ν' αντισταθούν στις διασκεδαστικές και γοητευτικές περιπέτειες.