Το εθνικό ζήτημα : από το Μάρξ μέχρι σήμερα - Lowy, Michael, 1938- (Κοινωνικές επιστήμες ;, 1993)
ο Εθνικό ζήτημα: Από το Μαρξ μέχρι σήμερα του Μισέλ Λεβί (Michael Löwy) εκδόθηκε όταν ο εθνικισμός επανεμφανιζόταν δυναμικά, ως συνέπεια της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού, τροφοδοτώντας και τις πρώτες πολεμικές συγκρούσεις στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία. Ο γνωστός στο ελληνικό κοινό συγγραφέας έρχεται να συμβάλει στη σχετική συζήτηση με μια εξαιρετικά χρήσιμη επισκόπηση των μαρξιστικών προσεγγίσεων, καταθέτοντας τις σκέψεις του για το μέλλον του διεθνισμού. Παράλληλα, το βιβλίο θυμίζει ότι θεμελιώδεις πλευρές της μαρξιστικής τοποθέτησης απουσιάζουν από τις σημερινές απαντήσεις. Τα πέντε κεφάλαια του βιβλίου1, δημοσιευμένα παλιότερα ως άρθρα, τα συνοδεύει μια εισαγωγή του συγγραφέα ειδικά για την ελληνική έκδοση, με αναφορές στην πραγματικότητα μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού» το 1989. Επισημαίνει ότι ιστορικά στην Ελλάδα το εθνικό αίσθημα πήρε προοδευτική και αντιιμπεριαλιστική μορφή λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ήδη από την Επανάσταση του 1821 (Μικρασιατική Εκστρατεία, Κατοχή, Δεκεμβριανά, Εμφύλιος, Χούντα, αμερικανικές βάσεις), αλλά και της κάλυψης από το ΝΑΤΟ της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Κυπριακό. Παράλληλα, διακρίνει το νεότερο κύμα αντιδραστικού εθνικισμού μετά το 1992 και τη σύγχρονη εκδοχή του Μακεδονικού, την πηγή της σημερινής επιρροής ρατσιστικών-φασιστικών αντιλήψεων, ενώ δεν παραλείπει να δηλώσει την αλληλεγγύη του στους συνεπείς αντιεθνικιστές της Αριστεράς.