Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας : 1940-1967. - Ψυρούκης, Νίκος (Επικαιρότητα, 1983)
Το έργο του Νίκου Ψυρούκη «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» 1967-1974, (Το καθεστώς της 21ης Απριλίου) είναι ο τέταρτος τόμος του έργου που πρωτοκυκλοφόρησε το 1974 «ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» (1940-1967). Στον τόμο αυτό δε γίνεται μόνο απλή παράθεση γεγονότων που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της επτάχρονης χουντοκρατίας, αλλά αναλύονται βαθιά και τα αίτια που έφεραν στην εξουσία το καθεστώς της 21ης Απριλίου. Διερευνώνται επιστημονικά οι αντιφάσεις του καθεστώτος, η φύση του και η εξέλιξή του. Το έργο αυτό, ακόμη δίνει απάντηση στο καυτό ερώτημα: γιατί φτάσαμε στην εθνική καταστροφή τον Ιούλη του 1974 και ποιό είναι το μέλλον του ελληνικού έθνους;