Με τους αντάρτες στη Δυτική Μακεδονία : αναμνήσεις από κατοχή, εμφύλιο, Τασκένδη - Κωστόπουλος, Τάκης (Βήμα Μαρτυρίες, 2010)
Στην πορεία της ζωής του, με αφετηρία το Σκαλοχώρι Κοζάνης, ενδιάμεσους σταθμούς τον Γράμμο και το Βίτσι, και τελικό προορισμό την Τασκένδη, ο Τάκης Κωστόπουλος υπήρξε μαχητής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και στον Εμφύλιο Πόλεμο, διαπρεπής επιστήμονας στη Σοβιετική Ένωση, αλλά και εκ των πρωταγωνιστών στη μεγάλη κρίση του ελληνικού κομμουνιστικού χώρου, από τα μέσα της δεκαετίας του '50 έως τα τέλη της δεκαετίας του '60.