Μπαλζάκ - Taillandier, Francois, 1955- (Βήμα Βιογραφίες, 2009)
Δουλεύοντας μανιωδώς επί τριάντα χρόνια και καταπονημένος από τις οικονομικές στεναχώριες, ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ (1779-1850) γράφει ένα μοναδικό μυθιστορηματικό "μνημείο", δίνοντας ζωή δε δεκάδες πρόσωπα που έχουν πλέον γίνει μύθοι - Η Ευγενία Γκραντέ, ο Μπαρμπα - Γκοριό, ο Συνταγματάρχης Σαμπέρ, ο Ραστινιάκ, η εξαδέλφη Μπέττα κ.ά. -ενώ ταυτόχρονα ονειρεύεται τον έρωτα της ζωής του, μια πολωνέζα αριστοκράτισσα που θα την παντρευτεί μόλις την παραμονή του θανάτου του. Μπαλζάκ, ή το πεπρωμένο ενός σπινθηροβόλου πνεύματος.