Ο εθνικός διχασμός : Βενιζέλος και Κωνσταντίνος - Κοτζιάς, Αλέξανδρος, 1926-1992 (Τα φοβερά ντοκουμέντα, 1970)
Θεσσαλονίκη, 24 Νοεμβρίου - 7 Δεκεμβρίου 1916. Προς τους κυβερνητικούς αντιπροσώπους, Χανιά, Μυτιλήνη, Χίον, Σάμον κλπ. Τά τραγικά γεγονότα των Αθηνών, όπου τόσοι εκ των συναγωνιστών μας εύρον μαρτυρικόν θάνατον καί εδιώχθησαν σκληρώς, εδημιούργησαν μεταξύ του αιμοσταγούς Βασιλέως καί του έθνους χάσμα του λοιπού αγεφύρωτον. Όπως επιβάλη τήν τυραννίδα του δέν εδίστασε νά θυσιάση τά υπέρτατα συμφέροντα του ελληνισμού εις τούς εθνικούς ανταπαιτητάς μας μέ τήν πρόθεσιν νά βοηθήση τήν γερμανικήν νίκην, εφ' ης καί μόνης ηδύνατο νά εδραιώσει τήν ελέω Θεού βασιλείαν του. Καί όπως εμποδίση τόν ταχύτερον εξοπλισμόν εκείνων εκ των πατριωτών, όσοι συνετάχτησαν μετά των πατροπαραδότων φίλων και προστατίδων Δυνάμεων κατά των κοινών εχθρών, δεν εδίστασε νά στρέψη τά ελληνικά όπλα κατά των στρατιωτών, των οποίων οι πατέρες έχυσαν το αίμα των υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας. Επωφελούμενος δέ της ευκαιρίας, εξαπέλυσε τόν βασιλικόν του στρατόν εις σφαγήν εκείνων, οίτινες διετήρησαν άκαμπτον μέχρι τέλους το εθνικόν φρόνημα. Από της στιγμής αυτής ο βασιλεύς Κωνσταντίνος είναι έκπτωτος του θρόνου του. Δέν αμφιβάλλομεν ότι ο λαός, πανδήμως συνερχόμενος, θά επιδοκιμάση τήν έκπτωσιν ταύτην, ήτις αφορά προσωπικώς τόν τύραννον Βασιλέα καί όχι τήν δυναστείαν. Η προσωρινή κυβέρνησις: Βενιζέλος Κουντουριώτης