Διαβάζοντας : μέρες ανάγνωσης : με μια εισαγωγή, ένα επίμετρο και σημειώσεις - Proust, Marcel, 1871-1922 (Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1985)
Το κείμενο που ακολουθεί το έγραψε ο Προυστ (1871-1922) για να προλογίσει ένα βιβλίο του Άγγλου αισθητικού John Ruskin (1819-1900), "Το σουσάμι και οι κρίνοι", που είχε μεταφράσει με τη βοήθεια της Μαρίας Nordlinger, γιατί τα αγγλικά του δεν ήταν και τόσο σίγουρα. Η μετάφρασή του κυκλοφόρησε το 1906, αλλά ο πρόλογος είχε δημοσιευτεί χωριστά στο περιοδικό "Λατινική Αναγέννηση" (15.6.1905), έχοντας για τίτλο "Πάνω στην ανάγνωση". Μετά άλλαξε κι έγινε "Μέρες ανάγνωσης", όταν δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Φιγκαρό" (20.3.1907). Ξαναβρίσκουμε αυτό το κείμενο ή, όπως λέει ο ίδιος ο Προυστ, τις περισσότερες σελίδες του (αλλά και με διαφορές από το κείμενο του 1906), στον τόμο "Μιμήσεις και ανάλεκτα" (1919), μαζί με άλλες του μελέτες για τον Ράσκιν. Σ' αυτό το δοκίμιο, ο Μαρσέλ Προυστ συζητά τις απόψεις του Τζων Ράσκιν για την ανάγνωση. Αλλά με τον δικό του τρόπο, μας δίνει μια εξομολόγηση που προμηνύει την "Αναζήτηση του χαμένου χρόνου".